Videochatul este o industrie extrem de competitiva si tehnologia sta la baza oricarui studio de videochat. Chiar si modelele de videochat independente, care lucreaza pe cont propriu, trebuie sa fie mereu la curent cu noutatile in domeniu.

Cum te asteptai deja, probabil, camera web este un element absolut necesar, daca nu cel mai important din intregul „arsenal tehnologic” pe care il presupune activitatea de model de videochat.

ghid-util-cum-alegi-o-camera-web-performanta-pentru-videochat

Inainte de a cumpara o camera web, sunt cateva criterii de care trebuie sa tii cont si pe care sa le analizezi cu atentie. De ce? Este simplu: daca nu ai cunostinte in domeniu, vei sfarsi prin a cumpara o camera web care nu se ridica la nivelul asteptarilor tale.

Este, asadar, necesar sa tii cont de factori ca:

• Calitatea imaginii
• Calitatea sunetului
• Compatibilitate
• Autofocus
• Sistem de montare
• Garantie
• Pret
• Ajustari

Calitatea imaginii (Calitatea Video)

Acesta este cel mai important factor in alegerea unei camere web. Calitatea imaginii redate este determinata de resolutie. Cu cat este mai mare rezolutia la care poate aceasta functiona, cu atat este mai clara imaginea.

Este foarte posibil sa doresti sa utilizezi camera web pentru a inregistra clipuri video pe care sa le vinzi pe paginile tale, de pe site-urile de videochat pentru care membrii (fanii tai) sunt dispusi sa plateasca bani frumosi. Este o sursa de venit adiacenta videochatului pe care nu ar trebui sa o ignori.
Trebuie sa cumperi o camera web HD care are un numar cat mai mare de megapixeli.

Calitatea Sunetului (Calitatea Audio)

Majoritatea camerelor web vin cu microfon incorporat care se ocupa de comunicarea audio. Exista microfoane incorporate stereo (cele mai recomandate si bune) si microfoane incorporate mono.
Microfonul trebuie sa capteze si sa redea un sunet cat mai clar si mai puternic, pentru o comunicare eficienta. Daca nu este suficient de performant, microfonul iti va distorsiona vocea si acest lucru este neplacut pentru cei care intra pe profilul tau.

Compatibilitatea cu sistemul tau de operare

Compatibilitatea este un factor la fel de important ca cele de mai sus, calitatea imaginii si a sunetului. Inainte de achizitia propriu-zisa, este important sa te asiguri ca respectiva camera web este 100% compatibila cu sistemul de operare al computerului tau. De regula, producatorii camerelor web mentioneaza lista sistemelor de operare cu care este camera web compatibila.

Autofocus

Autofocusul este o functie a camerei web care ajuta la claritatea imaginii. Verifica inainte daca vei cumpara o camera cu autofocus. Daca nu are, treci la alt model. Autofocusul detecteaza distanta de la camera pana la tine dar si dimensiunea elementelor afisate pe camera si isi regleaza setarile astfel incat imaginea rezultata sa fie cat mai clara.

Sistemul de montare

Sistemul de montare nu este de neglijat, deoarece unele camere web vin fara asa ceva si vei avea neplacerea sa iti cada in timpul sesiunilor live si sa se strice. Totodata, acest sistem de montare ajuta la pastrarea unei imagini fara tremur. Unele au sistem pentru fixarea pe suprafete plane, drepte. Altele au o clama de prindere, de multe ori rotativa, model pe care ti-l si recomandam.

Ajustari

La capitolul ajustari, revenim la posibilitatea fixarii camerei in diferite pozitii, la rotatia camerei. Daca ai un selfie stick performant, ai vazut ca sistemul de prindere al telefonului iti permite sa il rotesti in toate directiile. Despre asta vorbim si aici.
Camera web trebuie sa iti permita sa o asezi oriunde, oricum dar si sa iti redea o imagine clara.

Pretul

Orice este bun, costa mai mult. Asigura-te ca aloci un buget suficient pentru a cumpara o camera web performanta. Pretul variaza mai ales daca optezi pentru camera web FullHD sau chiar pentru o camera web 4k. Nu este o idee buna sa faci economie si sa iei o camera mai ieftina, dar mai slab dotata ca functii. Vei ajunge sa cumperi alta, si alta, si vei pierde mai mult decat vei castiga. Si munca ta de videochat va avea de suferit cat timp nu vei putea fi online.

Garantia

La acest capitol, putem spune ca, cel putin in Romania, stam bine. Majoritatea producatorilor ofera o garantie de minimum 2 ani. Este suficient de mult timp pentru a te folosi de ea, mai ales datorita faptului ca in decurs de 2 ani apar multe alte modele de camere web mai performante decat a ta si vei dori sa faci trecerea spre un model superior.

Corectia imaginii

Camerele web sunt utilizate, de obicei, la interior. Majoritatea locuintelor sau spatiilor unde lucrezi nu au suficienta lumina iar acest fapt afecteaza calitatea imaginii.
Inainte de a trece la fapte, este bine sa verifici daca modelul de camera web pe care il doresti are o functie de corectie a imaginii, respectiv daca poate adauga automat mai multa lumina pentru a spori calitatea.

Pe piata exista sute de branduri de camere web si mii de modele. Daca doresti sa afli parerea noastra, ei bine, cea mai buna marca de camera web este Logitech. Poate ar fi bine sa incepi sa cauti camere web FullHD Logitech sau camere web 4K Logitech, inainte de alte branduri. Este doar parerea noastra 🙂 Daca vei tine cont de sfaturile noastre, vei gasi mai usor modelul ideal pentru tine si vei vedea ca munca ta ca model de videochat va deveni si mai rentabila.